Het Avonduur is een piepjonge en piepkleine bakkerij. Je koopt er brood dat van graankorrel tot korst eerlijk en ecologisch werd geproduceerd. Kies je bewust voor de korte keten? Voor biologisch en respect voor boer en graan? Maak dan kennis met het brood van Het Avonduur.

Het Avonduur bakt brood met graan dat de plaats/ruimte kreeg om te groeien, bloem die traag en op steen werd gemalen, natuurlijke desem die het deeg de rust geeft om te rijzen. Op die manier verkrijg je handgemaakt brood waaruit alle gezonde voedingsstoffen makkelijker opgenomen kunnen worden, en bovendien beter houdbaar is.

Het Avonduur bakt zijn krachtige, prachtige brood op steen, met een kraakverse korst en een oprechte smaak als resultaat. Wil je het proeven? Bestel je Avonduurbrood hier.

Onze Filosofie

Eerlijk    duurt    wat    langer

Het Avonduur kiest bewust voor traag. Of toch voor trager. Daarmee staan de initiatiefnemers, Marjolijn en Jeroen, heus niet alleen. Het is hun overtuiging dat de wereld er baat bij heeft wanneer ambachten nieuwe kansen krijgen. Lokale ambachtelijkheid brengt mensen nader tot elkaar en versterkt kleine gemeenschappen.

Het Avonduur levert het bewijs dat dit geen utopische optie hoeft te zijn.

‘Eerlijk duurt wat langer’ is het motto van Het Avonduur: brood uit de bakkerij van Het Avonduur heeft wat meer tijd nodig om te worden wat het is. Het graan wordt traag gemalen, het deeg rijst langzaam, het handwerk vergt tijd. En dat mag, want wat uit de oven komt is oprecht lekker brood.

Wat voor het brood geldt, geldt ook voor de mens die het brood vervaardigt. Marjolijn, de bakker van Het Avonduur, kiest bewust voor kleinschalige ambachtelijkheid waarbij het gezinsleven niet van zijn eerste plaats geduwd wordt.

Dat maakt van Het Avonduur een unieke bakkerij. Kleinschalig kan ook rendabel zijn. Met rendabel wordt dan uiteraard niet bedoeld ‘steeds meer, steeds groter’, maar wel menselijk leefbaar. Die wens naar leefbaarheid uit zich ook in een bak- en winkelconcept waar jij niet alleen klant bent, maar ook een naam en een gezicht hebt. De korte keten stopt pas waar het brood bij jou op tafel komt.Het Graan

Biologisch,    van    bij    ons

Het Avonduur bakt brood met granen van bij ons. Dat klinkt makkelijker dan het is. Van al het graan dat in België wordt verbouwd, verdwijnt het grootste deel in veevoeder. Slechts een klein deel is bedoeld voor menselijke consumptie en vindt zijn weg naar de bakkerij. Het Avonduur kiest bewust voor het biologisch geteeld graan van de boerencoöperatieve BoerEnCompagnie. Het Avonduur staat helemaal achter hun filosofie: een kleinschalig, gemengd, biologisch landbouwbedrijf met als objectief voedsel op een duurzame manier op tafel te brengen. De boerencompagnie is nog in volle groei en vult de eigen graanoogst aan met granen van La Ferme de Buis, een klein gemengd familiebedrijf uit Henegouwen.

Boeren Tom en Brecht kiezen voor graanvariëteiten die niet zozeer werden geselecteerd op bakkwaliteit maar op natuurlijke resistentie en smaak. Dit graan wordt traag en op steen gemalen : de hele graankorrel wordt hierbij in één keer geplet wat de meeste voedingswaarde en de beste smaak oplevert.

De tarwe van de boerencompagnie wordt biologisch geteeld in regio Leuven, op akkers rond de Abdij van't Park en omstreken.

Op die manier legt het graan geen kilometer te veel af van de akker tot aan je ontbijttafel.Het Brood

Eenvoud    is    eenvoudig

Onze ingrediënten staan sterk in hun eenvoud : meel, water en zout (Sel de Guérande). Wij gebruiken geen additieven of verbeteraars, die vaak toegevoegd worden om onvoorspelbaarheden in het bakproces uit te vlakken.

Desem, natuurlijk ! Door meel en water met elkaar te vermengen, komen micro-organismen, die zich van nature in het meel bevinden, tot leven. Er ontstaan melkzuur- en azijnzuurbacteriën en verschillende soorten wilde gisten waardoor het deeg rijst en volle aroma's worden ontwikkeld. Dat geeft het brood z'n typische smaak.

Desem zorgt voor een trage fermentatie: voor het deeg de oven in kan, heeft het een lange rijstijd achter de rug. Dankzij dat langzame rijsproces worden mineralen beter opneembaar terwijl nadelige stoffen (bvb fytinezuren) worden afgebroken.

Desem is zowel rijsmiddel als smaakmaker, maar is geen exacte wetenschap en vraagt van de bakker dat hij zijn zintuigen volgt om het rijsproces in goede banen te leiden.

Elk brood van Het Avonduur gaat meermaals door de handen van de bakker. Het begint allemaal op zondagmiddag als de desem gevoed wordt. Zondagavond is deze klaar om het voor-deeg kracht te geven dat op zijn beurt een nacht mag groeien om dan de volgende dag het hoofd-deeg z'n rijs te geven. De bakker volgt het ritme van het deeg om te komen tot mooi opgebolde degen. Zij rijzen verder om dinsdag te worden gebakken op steen zodat ze een stevige korst krijgen, waarin je graag je tanden zet. Smakelijk.praktisch

Hoe    bestel    je    je    brood    bij    Het    Avonduur?

Avonduur heeft geen klassieke winkel. Je kunt er niet op elk moment van de dag of week terecht om je brood te kopen. Je kunt wel elke week je brood bestellen.

Momenteel bakken we enkel op dinsdag en vrijdag: tot zondagavond respectievelijk woensdagavond 20u00 kun je je broden online bestellen. Op dinsdag/vrijdag vanaf 12u00 liggen ze dan versgebakken op je te wachten. Dankzij jouw bestelling blijft er geen brood onverkocht. Ook dat is ecologisch.

Desembrood blijft lang vers en kan uitstekend ingevroren worden.

Bestellen    in    stappen

  • Nog geen klant ? Klik hier om jezelf registreren.
  • Ben je al geregistreerd als klant ? Klik dan hier om naar het bestel-formulier te gaan. We sturen je ook elke woensdag een mailtje met alle info en deze link naar bestel-formulier.
  • Kies je broden. Doe dit ten laatste op zondagavond (voor de bakdag van dinsdag) of woensdagavaond (voor de bakdag van vrijdag) vóór 20u00.
  • Haal je broden af in Wijgmaal, Baron Descampslaan 89, tussen 12u00 en 19u30. Je kan parkeren rechts voor het huis op onze oprit. Kom dan door het houten poortje en klop op het raam van de bakkerij.
  • Betaal contant (geen bankkaart) of per overschrijving aan't einde van de maand : wij sturen je op't einde van de maand een mooi overzichtje van je saldo en instructies hoe je kan overschrijven.
  • Eet smakelijk !